У оквиру TEMPUS пројекта „Једнаке могућности за студенте са посебним потребама у високом образовању“ (Еqual opportunities for students with special needs in higher education  EQOPP), 13.06.2014. је на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци одржан Дан отворених врата Центра за подршку студентима са инвалидитетом УНБЛ.

Била је то прилика да се наставно и административно особље Универзитета, као и сви остали присутни упознају не само са радом Центра који још од  2006. године предано ради на осигурању једнаког приступа свим универзитетским програмима и активностима за студенте са инвалидитетом, него и са резултатима провођења EQOPP пројекта, компетенцијама за рад са студентима с инвалидитетом,  асистивном технологијом, проблемима и стереотиима са којима се суочава ова популација и сл.  Што је још битније, могли су из прве руке, кроз излагања студената са инвалидитетом, сазнати каква су њихова искуства и запажања, те чути приједлоге  шта би се могло и требало урадити у наредном периоду  у смислу поменутог изједначавања могућностио за студирање и стицање  високошколсих диплома.

Поздрављајући присутне испред Универзитета, проректор за наставу и студентска питања проф. др Симо Јокановић је истакао да ова високошколска установа увијек радо и одговорно приступа организује оваквих догађаја :“Ово је прилика да се наставни и ненаставни  кадар едукује, односно да сазнају шта и на који начин требају радити да би помогли студентима са инвалидитетом да искажу свој потпуни потенција, а тај потенцијал је, супротно неким стеротипима, изузетан“.

И координатор поменутог TEMPUS пројекта проф.др Адила Пашалић-Кресо, нагласила је у свом обраћању, потребу развијања слуха наставног кадра за ову популацију студенат, те примијетила да на универзитетима у БиХ још увијек има доста студената са посебним потребама чији се проблеми не виде, а који се не усуђују то да кажу зато што сам систем није још увијек довољно уређен да их разумије на прави начин.“Овај пројекта има управо циљ да утиче да се ове ствари промијене, односно да се и наши универзитети укључе у породицу универзитета на којима важи слоган  ‘сви различити, а сви равноправни’ „ истакла је проф. Пашалић-Кресо.

Харис Мухић, директор Свјетског универзитетског центра БиХ (СУС БИХ), значајог партнера EQOPP пројекта, говорећи о циљевима и оствареним резултатима пројекта, нагласио је да током неколико протеклих година урађено много тога што је вриједно хвале, те да је Универзитет у Бањој Луци један од универзитета у БиХ који су  највише урадили на плану имплементације овог пројекта.

У наставку програма присутнима се испред  Центра за подршку студентима са посебним потребама Универзитета у Тузли, обратила  др. сц. Алма Диздаревић, те нагласила да је главни изазов, не само овог него и свих других центара и организација, да се подигне свјесноти академскеог и неакадемског особља, као и студената без инвалидитета  о потреби изједначавања могућности за студирање , како би се повећао број студнета са инвалдитетом у високом образовању.

Мр Мирна Марковић – Павловић, са универзитета у Сарајеву, говорила је наставничким компетенцијама , односно изазовима у раду са студентима са посебним потребама, те нагласила да „стереотипи, предрасуде  и неповјерење у нама самима представљају огромне баријере на путу обезбјеђивања једнаких могућности за стицање високошколске дипломе  ове категорије студенета“.

2014-06-13Фарук Бавчић, из СУС БиХ преставио  је у наставку програма помагала која  користе лица са посебним потребама, након чега је координатор Центра за подршку студентима са инвалидитетом, Мр Горана Панић говорила о активностима и раду Центра. Износећи запажање да је генерално још увијек јако мало особа са инвалидитеом које су високообразоване, да их је поготово мало међу наставним особљем, те да би и коородинатор Центра требало да буде инвалидно лице из реда академског особља, она је нагласила да је једна од парола Центра “ништа о студентима са инвалидитетом без њих самих“, те позвала волонтере Центра, студенте Факултета политичких наука УНБЛ који и сами спадају у наведену категују, Јовану Ђевељ и Огњена Ранисавић, да  присутне упознају са својим искуствима.

„То што смо ја и Огњен овдје још је један доказ да наш Центар и  Универзитет у цјелини раде са нама, а не за нас. Један до наших циљева јесте подизање свијести, како самих студенета  тако и наставног особља, да студнети са инвалдитетом могу стећи сва она знања и звања која постижи и студенти који немају инавлидитет . Зашто не обезиједити услове да једна слабовида особа, на примјер, постане  експерт у области информационих технологија, умјесто да га  само оспособимо за рад у удружењима слијепих?“,  истакла је Јована.

Уз констатацију да нико боље не зна шта треба студентима са инвалидитеом од њих самим, и Огњен Ранисављевић је нагласио значај укључивања ове категорије студената у рад Центра: „Они на тај начин не помажу само себи, него дају свој допринос и развоју Универзитета“

Саша Грбић, стручни сарадник за питања студената са инвалидитетом Универзитета у Бањој Луци који заједно са колегом  Милом Кајкутом, годинама несебично ради на остваривању  основне мисије ове организационе јединице Универзитета,  а то је подршка студентима са инвалидитетом и у организационом смислу и на терену,  појаснио је да још од времена када је он, 1998. године,  уписао Филозофски факултет Универзитета у Бањој луци, па све до данас Универзитет имао слиуха за потребе ове категорије студената. Такође, он је представио сајт Центра који је сам урадио, упркос оштећењу вида, потврђујући тиме тезу да и особе попут њега могу успјешно обављати и оне послове који се, у складу са важећим стереотипима, од њих не очекују.

Модератор Дана отворених врата Центра и  асистент координатора EQOPP пројекта на УНБЛ Озрен Тришић  захвалио се на крају свим учесницима Дана отворених врата, а стручним сарадницима и осталом особљу Центра на свему ономе што су чинили и чине за студенте са инвалдитетом, истичући да су управо они најзаслужнији што је постигнут значајан напредак по питању стварања једнаких могућности  студирања, али и за подизање свијести о томе.

По завршетку програма на Факултету политичких наука организован је заједнички обилазак Центра за подршку студентима са инвалидитетом гдје је уприличен кратки програм који су припремили управо ови студенти.

Доносимо вам и галерију фотографија са манифестације.