Декан Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци проф. др Срђан Душанић и предсједник Друштва психолога Републике Српске Дијана Ђурић, потписали су 07. априла 2020. године меморандум о сарадњи којим је покренут сервис пружања психолошке подршке студентима Универзитета у Бањој Луци током трајања епидемиолошке кризе изазване вирусом корона.

Споразумом је предвиђено да студенти, који се суочавају са одређеним потешкоћама и изазовима психолошке природе могу бесплатно и на једноставан начин да потраже и добију подршку од сертификованих психотерапеута које окупља Друштво психолога Републике Српске.

Декан Душанић је рекао да је пред свима много изазова и да се не треба стидјети проблема са којима се и сами студенти суочавају, додавши да није срамота поражити стручну помоћ.

,,Планирано је да овај програм буде настављен и након ванредног стања у Српској због пандемије вируса корона, јер проблеми овакве природе често не само да трају већ и настају након краја неке спољашње пријетње и проблема у друштву’’, рекао је Душанић и додао да су ову сарадњу подржали и органи Универтитета у Бањој Луци, као и руководство Филозофског факултета и Друштва психолога Републике Српске.

Према ријечима Дијане Ђурић, кризна ситуација у вези са вирусом корона је подстакла на многе друге активности које су неопходне као помоћ становништву.

Она каже да Друштво психолога сарађује са Штабом за ванредне ситуације, те истиче да су у овом друштву, као и на Филозофском факултету схватили да је битно организовати неки вид помоћи студентима.

Ђурићева каже да су се студенти, као и цјелокупно становништво нашли у ситуацији да је дошло до поремећаја уобичајеног начина рада и живота, што је стресно за све.

Она сматра да је веома значајно да се сарадња настави и након ванредног стања, нагласивши да ће се, тек када се мири ситуација у вези са вирусом корона, моћи говорити о психолошким посљедицама, попут депресије и губитка мотивације.

Ђуриђева је истакла да ће студентима бити корисно да сва питања и дилеме подијеле са стручњацима Друштва психолога , те је позвала и студенте, али и друге грађане да им се обрате за помоћ.

Контакт за подршку студенатима

Студенти Универзитета у Бањој Луци, могу да потраже подршку сваког дана од 9.00 до 22.00 часа позивом на телефон 065/464-555 или путем електронске поште psiholoska.podrska@ff.unibl.org, након чега ће их координатор повезати са психотерапеутом.

(АГЕНЦИЈЕ/УНИБЛ)

Извор: unibl.org