У саопштењу Свјетског савеза слијепих поводом обиљежавања Дана бијелог штапа, који се обиљежава 15.10.2020.године, између осталог, се наводи:

Свјетски савез слијепих придружује се остатку свијета у обиљежавању Свјетског дана бијелог штапа, у четвртак 15. октобра 2020. године.

Овај датум подсјећа на значај бијелог штапа као средства за самосталан живот слијепих и слабовидих лица.
Будући да се свијет бори са тешкоћама изазваним вирусом COVID-19, користимо ову прилику да подсјетимо законодавце и креаторе политикa, као и све надлежне институције да обезбиједе дизајнирање и редизајнирање одговарајуће инфраструктуре када су у питању COVID-19 протоколи, које Универзални дизајн узима у обзир, а који су прилагођени слијепим и слабовидим лицима.

У нашем настојању да се успјешно боримо против COVID-19 и његовог утицаја, државе-потписнице не смију заборавити обавезе из Конвенције УН о правима особа са инвалидитетом или још конкретније, члан 9 који од држава тражи да препознају и елиминишу препреке и баријере и да обезбиједе да особе са инвалидитетом могу да приступе свом окружењу, превозу, и јавним објектима, као и члан 19, у коме се каже да особе са инвалидитетом морају бити у могућности да живе самостално, да буду укључене у заједницу. Уз то, циљ 11 у Циљевима одрживог развоја, који истиче потребу да се градови и људска насеља учине доступним и безбиједним за све. Потребно је да тежити да се постигне овај циљ, будући да ће универзални приступ елиминисати неке од изазова са којима се данас суочавају слијепе и слабовиде особе које користе бијели штап.

Будући да обиљежавамо Свјетски дан бијелог штапа, надамо се да ће креатори политике препознати значај права слијепих и слабовидих да самостално и безбиједно путују у универзално доступном окружењу, да користе бијели штап и да ће слијепе и слабовиде особе схватити каква је вриједност имати и користити бијели штап. Апелује се на кориснике бијелог штапа да га редовно дезинфикују.
Више о оријентацији, самосталном кретању и личној безбиједности у вријеме COVID-19 можете наћи на фацебоок страници Свјетског савеза слијепих.